Құрылымы күрделі теңдеулер.Бекіту.

ШҚО Өскемен қаласы №«42 орта мектебі» КММ
Қысқа мерзімді жоспар
Математика 11-сабақ

Бөлім: Кестеден тыс көбейту және бөлу
Мұғалімнің  аты-жөні Cейтмолдинова Камшат Назарбековна
Күні: 25.05.2022жыл
Сынып: 3 Қатысушылар саны: Қатыспағандар саны:
Сабақтың тақырыбы Құрылымы күрделі теңдеулер.Бекіту.
Оқу бағдарламасына сәйкес оқыту мақсаттары 3.2.2.2 көбейту мен бөлуге берілген қарапайым теңдеулерді, құрылымы күрделі х× (25:5)=60; (24×3):х=6;х: (17×2)=2; k+124:4=465 түріндегі теңдеулерді шешу
Сабақтың мақсаты Барлық оқушылар: көбейту мен бөлуге берілген құрылымы күрделі теңдеулерді шеше алады.
Көптеген оқушылар: есептерді теңдеудің көмегімен шығара алады.
Кейбір оқушылар: тақырыпқа ұқсас тапсырмалар құрастыра алады.

Сабақтың барысы

Сабақтың кезеңі/ уақыт Педагогтің  әрекеті Оқушының әрекеті Бағалау Ресурстар
Ұйымдастыру,
өзін –
өзі тексеру
 
3 мин
Ынтымақтастық атмосферасын қалыптастыру мақсатында  жаттығулар жасайды.
Топқа бөліну «Санау» әдісімен жүреді.
Өткен тақырыпқа шолу:
Үйге берілген оқу тапсырмасын тексеру.
Оқу материалын жариялау «Сұрақ-жауап» әдісі арқылы жүреді:
— Өткенде қандай тақырып өттік?
-Қандай тапсырмалар орындадық?
— Ендеше бүгінгі сабағымызда құрылымы күрделі теңдеулерді шешуге берілген тапсырмаларды орындайтын боламыз.
Оқу мақсаты жарияланады.
Ширату жаттығуларын жасайды.
Топқа бірігеді.
 
Үй тапсырмасын тексертеді.
Сұраққа жауап береді.
-Тақырыпты ашады.
 
 
 
 
 
«Ауызша мадақтау» әдісімен бағалау. Жауабын толықтыру.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Жаңа білім
10 мин
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2 мин
 
 
15 мин
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Бекіту
10 мин
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
(Ұ, Д) 1- тапсырмада тақтамен жұмыс жүзеге асады.
1)Музыка өнерінің үлкен мерекесіне бағдарлама құрылды. Өрнектердің мәнін тап. Сонда сен концертте қанша ән орындалып, би биленетінін  және марш болатынын білетін боласың.
25*4-25*3=25 –би
2*(11*30-320)=20-ән
20-11-(99*2+2)=20-марш
2) Есепте.
А) 23*10=230             10*40=400
900:9=100                   20*30=600
4*200=800                  310:10=31
70*10=700                  300:10=30
Ә) 250:10=25             600:30=20
700:100=7                  210:10=21
500:100=5                  1000:50=20
40*20=800                 200*4=800
Саралау тәсілі: «Тапсырма» арқылы жүзеге асады
Кейбір оқушыға:
— Ұқсас тапсырмалар құрастыр.
 
Сергіту сәтінде «Жаяу» әуенімен билеп сергиді.
 
(Т)  2- тапсырма «Ойлан, жұптас, талқыла» әдісі.
5) Қалдықпен бөлуге есеп құрастыр. Ол үшін төменде берілген өрнектердің сәйкес келетінін таңдап ал.
Елдоста 49 теңге бар. Ол 5 теңгелік сағыздан  бірнеше сағыз сатып алды. Елдос неше сағыз сатып алды және оның неше теңге ақшасы қалды?
Ш: 49:5=9 (4қалд.)
Ж: 9 сағыз алды. 4 теңге қалды.
6) Теңдеулерді шеш.
45*2*у=900                   45*2+b=900
90*у=900                       90+b=900
y=900:90                       b=900-90
y=10                              b=820
45*2*10=900                45*2+820=900
900=900                        900=900
 
a-45*2=900
a-90=900
a=900+90
a=990
990-45*2=900
900=900
 
(Т)  3- тапсырма дәптермен жұмыс.
5) Есептерді теңдеудің көмегімен шығар.
А) Хорда 127 қатысушы бар. Бірнеше қатысушыға кәстөм тігілгеннен кейін, тігілмеген 42 кәстөм қалды. Неше кәстөм тігілді?
Ш: х+42=127
x=127-42
x=85
Ж:85 кәстөм тігілді.
Ә) Бір орам матадан 14м қиып алғаннан кейін, онда 36м мата қалды. орамда қанша метр мата болған?
Х-орамның ұзындығы дейік.
Ш: х-14=36
х=36+14
х=50
Ж: орамда 50 метр мата болған.
8) Кәмила сауалнама жүргізді. Оған 100 оқушы қатысты. Диаграмманы оқы. Өз сыныбыңда музыкаға байланысты осыған ұқсас зерттеу жүргіз. Алынған мәліметтерді диаграммаға жаз.
Ж:
Танымал әндерді ұнататын-20 оқушы.
Балалар әндерін ұнататын -50 оқушы.
Халық әндерін ұнататын -30 оқушы.
Тапсырмаларды орындайды.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Билеп сергиді.
 
 
Тапсырмаларды орындайды.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Тапсырмаларды орындайды.
 
Дескриптор:
— Өрнектің мәнін  тауып, бағдарлама мазмұнын анықтайды -1 балл.
 
 
 
— Өрнектердің мәнін есептеу тәсілін түсіндіре отырып табады -1балл.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Дескриптор:
Қалдықпен бөлуге берілген өрнектердің сәйкес келетінін таңдап, есеп құрастырады -2балл.
 
 
 
 
— Теңдеулердің шешуін табады, тексереді -2балл.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Дескриптор:
Есептердің теңдеудің көмегімен шешуін, жауабын табады -1балл.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Диаграмманы оқып, сауалнамаға қатысушылардың жауабын анықтайды -1балл.
Оқулық, дәптер
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Оқулық, дәптер
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Кері байланыс
5 мин
Кері байланыс: «Жетістік баспалдағы»  әдісі бойынша өтеді.
Оқу тапсырмасы: 3,4-тапсырма 26-бет.
Кері байланыс жасайды. ҚБ қойылады.  

 
 
 

Читайте также:

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован.